Gurkmeja

Från ayurvedisk medicin till golden milk !

Gurkmeja har på kort tid gått från en  helt vanlig krydda till en av våra hetaste hälsotrender.

Gurkmejan är en av de mest spännande nyttiga örter som finns. Den är medlem i familjen ingefärsväxter och är en inhemsk växt i länder i södra Asien. Den växer bäst i tropiskt klimat och kräver mellan 20-30 °C och mycket regn för att trivas. Det är en populär krydda som odlas för både kulinariska och medicinska ändamål. Den del av plantan som används är den del som kallas för jordstam. Jordstammen är den del av plantan som växer under jorden. Kryddan gurkmeja produceras genom att koka jordstammen och sedan låta den torka. Jordstammen mals sedan ner och blir ett gyllengult pulver. I gurkmeja finns curcumin vilket tillskrivs många av gurkmejans hälsofördelar.

Gurkmeja inom ayurveda?

Gurkmeja har i över 4000 år använts inom den indiska läkekonsten ayurveda, på grund av dess många hälsofrämjande egenskaper. Gurkmejan sägs vara en kraftfull antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper, stärker immunförsvaret och främjar matsmältningen. Det finns över 7000 olika vetenskapliga studier om gurkmeja vilket säger en hel del om hur intressant och populär den är.

Forskning har visat att curcumin motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också så kallade cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas (cyclooxygenase-2).

Recept med gurkmeja

Curcumin försvinner relativt snabbt ut ur kroppen vilket innebär att en kontinuerlig tillförsel behövs. Ett sätt är att ta det i form av kosttillskott men det är även gott som krydda i matlagning eller varför inte prova något av dessa recept. Rivstarta dagen med en Gurkmeja-Ingefära shot och avsluta dagen med Golden Milk

 

Gurkmeja-Ingefära Shot

2 dl äppeljuice av bra kvalitet

1 citron, riv skalet och finhacka citronköttet

2 cm färsk, finriven ingefära

1 msk gurkmejapulver

1–2 krm svartpeppar

Gör så här:

Lägg i allt i en mixer och kör på full effekt. Häll upp i fyra shotglas.

Golden Milk

2,5 dl mandel/havre/nötmjölk

0,5 msk gurkmejapulver

0,5 tsk kanel

0,5 tsk kardemumma

0,5 krm vanilj

0,5 tsk svartpeppar

0,5 msk kokosolja

0,5 msk honung

Värm mjölken fingervarmt. Vispa ned ingredienserna, drick den ljummen och njut!