Möt Erik Eriksson som lyckats genomföra det som många kan tycka vara omöjligt.
Han berättar här om en smått fantastisk prestation. En resa under tre år där han gått från en kraftig övervikt på 140 kg till en helt ny livsstil och ny vikt på 74 kg. Nästan en halvering av sin kroppsvikt i första skedet.

Vi på Skip tycker att det här är en fantastisk prestation och vi vill ge Erik fortsatt stöd i sin satsning.

Är du en av dem som funderar på att ta tag i din situation och behöver lite extra inspiration. Då ska du fortsätta läsa Eriks historia här.

Erik Eriksson – Bringing awesome back

Jag är 28 år gammal, fyller 29 nu i december och för tillfället nyinflyttad i lilla Skottorp. Där bor jag med min flickvän Ulrika Ajnemark och två små fåglar: Coleman (efter Mr Olympia-vinnaren Ronnie Coleman) samt Mozart. För närvarande arbetar jag som ledsagare åt en kille med downs syndrom samtidigt som jag studerar Idrottsvetenskap (med inriktning idrottspsykologi) på Halmstad Högskola. Stora intresset nuförtiden heter bodybuilding, men det var långt ifrån vad jag var intresserad av för lite över 3 år sedan. Då såg livet markant annorlunda ut med en kroppsvikt på över 140 kg och med datorer som min stora livspassion.

Man skulle kunna tro att en livsstilsförändring av den storleken jag gjort börjar med något livsomvälvande. Att t.ex. en nära bekant dör på grund av fetma eller att man får ett tråkigt besked från doktorn som ger en själv en tankeställare. Men i mitt fall började det väldigt odramatiskt. En dag valde jag helt enkelt att gå ut med hunden. Nästkommande dag bestämde jag mig för att göra detsamma och därefter så skulle det göras varje dag. Det fortsatte på detta spår i ca två månader, då en vän berättade för mig att han skulle byta gym. Jag hade provat på detta förr och tyckte det var riktigt kul då. Jag bestämde mig för att haka på och sen var jag fast.

 

Jag har i skrivande stund tränat aktivt i nära tre års tid.
Min stora passion heter kroppsbygge och jag älskar att befinna mig på gymmet. Mitt mål är att bygga den bästa möjliga kroppen under de förhållande jag för närvarande besitter, och dessutom att göra det på naturlig väg.
I dagsläget är jag noga med min kost, jag väger min mat och jag räknar kalorier samt fördelar det till en viss mängd protein, kolhydrater och fett. Det är dock viktigt att poängtera att min resa – och stor del av min viktnedgång – inte alls var beroende av den kunskap jag nu besitter. Tvärtom började jag väldigt enkelt. Jag visste inte ens vad kolhydrater var eller vad de hade för funktion i kroppen. Den enstaka faktorn som jag faktiskt fokuserade på i början var att röra på mig – att helt enkelt gå ut och gå. Efterhand blev det längre promenader, efter det började jag jogga lite och efter det kom gymmet med in bilden och successivt trappades det upp.
Till slut märkte jag även hur kost spelade stor roll i sammanhanget och efterhand som jag kände mig mogen för förändring så började jag bry mig mer och mer om vad jag stoppade i mig. Jag skulle vilja påstå att det är viktigt att ta ett steg i taget. Det blir lätt överväldigande i början. Att börja småskaligt och jobba sig uppåt hjälper en att undvika återfall till gamla livsvanor.

 

Som jag skriver i artikeln ”How to lose half your body weight” på min blogg så finns det ett antal faktorer jag lagt mer vikt på när jag reflekterat över vad som bidrog till att jag faktiskt lyckades med min resa.
Jag kom fram till sex stycken större faktorer:

 • Vilja – Att man faktiskt vill och till viss del känner sig redo. Det behöver inte alls vara viljan att man ska halvera sin kroppsvikt (även om det slutar där) utan helt enkelt bara viljan att för stunden t.ex. vilja gå ut och gå.
 • Socialt stöd – Att man har folk i sin omgivning som kan hjälpa en när ens egen kunskap, vilja eller ork tryter.
 • Nöje – Att man faktiskt tycker det man gör är kul. Jag tror många har misslyckats eftersom de ger sig in på något någon annan rekommenderat istället för det de själva skulle vilja göra.
 • Långsiktighet – Att man inte lägger allt för stor vikt på vad som kan åstadkommas här och nu. Det gäller både vinster men även misslyckande. T.ex. måste man kunna se att en veckas viktuppgång på ett kilo är en struntsak i den stora resan på ett helt år där man tappat 25 kilo.
 • Kontroll/planering – Att man har ett mål eller något man vill åstadkomma. T.ex. att man ska gå ner ett visst antal kilo och att man dessutom kan planera upp en strategi för att åstadkomma detta.
 • Kunskap – Att man lär sig och skapar en förståelse för det man försöker åstadkomma. Kunskap komma ofta via intresse. För mig fastnade jag för gymkulturen. Kosten var en del av den kulturen och därför blev jag mer sporrad att lära mig mer om det.

Om jag skulle ge konkreta tips till någon som vill gå ner i vikt eller göra en stor viktresa så skulle det vara att:

 • Bestäm ett antal större mål mat om dagen som håller dig mätt. Förslagsvis frukost, lunch, middag och kvällsmat och med protein som den stora huvudkällan.
 • Använd grönsaker som utfyllnad om du inte känner dig mätt.
 • Lägg till kalorisnåla mellanmål om du inte orkar hålla dig till nästa stora mål.
 • Hitta en lågkaloridryck (helst noll) och använd den som belöning.
 • Hitta en fysisk aktivitet som DU älskar att göra.
 • Sikta att på en lätt DAGLIG fysisk aktivitet till att börja med. Att motionera dagligen är ett enkelt sätt att inte behöva vara alltför petig med kosten i början. Ju mer motion, desto mer ”fel” kan du göra i kostväg.
 • Gör bara fysisk aktivitet som du inte tycker är kul för att åstadkomma kortsiktiga mål. Dvs. ta en extra promenad för att gå ner det där extra hektot en vecka, men lägg aldrig till det som en konstant aktivitet om du tycker det är riktigt tråkigt att utföra den.
 • Lägg till Omega 3 och någon slags multivitaminprodukt i din kost. Detta kan vara särskilt viktigt eftersom man i början oftast inte har alltför stor koll på vad man stoppar i sig. Därför är detta ett enkelt sätt att möta de dagliga behoven.
 • Håll koll på din framgång. Dvs. hur mycket du väger, hur ofta du tränar, hur mycket du lyfter och till viss del vad du stoppar i dig.
 • Sätt mätbara mål så du vet om du lyckats eller ej.

 

I dagsläget väger jag 83 kilo, tränar på Laholms HälsoCenter där jag kör en 5-split – dvs. jag delar upp muskelgrupperna i 5 pass per vecka.
För närvarande ser det ut enligt följande:

Dag 1: Framsida lår, mage
Dag 2: Bröst, biceps
Dag 3: Rygg, trapezius, underarmar
Dag 4: Baksida lår, triceps
Dag 5: Vader, Axlar

Min kost är noga beräknad och jag försöker hålla en hyfsad form året om.

De kostillskott jag använder för närvarande är:

 • Omega-3 – varje morgon för att täcka mitt dagsbehov.
 • Multivitamin och mineraler (Mega Pak) – varje morgon för att täcka dagsbehovet av vitaminer och mineraler.
 • Vassleprotein (Big Whey) – efter varje träning tillsammans med lite snabba kolhydrater för återhämtningens skull. Ibland även som mellanmål.
 • Kreatin (Kreatin 100%) – regelbundet varje dag för att öka prestationsförmågan på gymmet.
 • Prestationshöjare (Booster) – inför varje pass för att öka intensitet och fokus.

Använder mig även av BCAA. Något som jag personligen ser fram emot som kommande produkt i Skips sortiment.

Till slut vill jag säga till alla dem som funderar på att ta tag i sin vikt att det faktiskt går.
Jag har gjort en stor resa, men jag är inte unik på något sätt. Med rätt stöd, motivation och ett kommande intresse kan man komma långt.
Jag har haft turen att ha goda vänner runtomkring mig, folk som ställt upp och betytt mycket för mig.

Tack till alla er och tack till Skip som ville skriva en artikel om min resa.

Lycka till och titta gärna in på min blogg/träningsprojekt www.bringingawesomeback.com.

 

/Erik Eriksson