Det låter som ett skämt men det är nu fastslaget i vetenskaplig forskning.

När du är ute och tränar och dricker något sött känner du dig genast piggare. För några år sedan visade en studie att idrottare presterade bättre om de sköljde munnen med en kolhydratdryck. Eftersom de spottade ut drycken fick musklerna aldrig något socker, så det räckte tydligen med att hjärnan trodde att socker var på väg för att genast öka prestationen. Det är något du säkert känner igen. När du sprungit länge och får dricka något sött i en kontroll känner du dig genast piggare, trots att det tar lång tid innan cellerna får energin. Hjärnan har utvecklats för att hela tiden ligga steget före och gissa vad som händer. Om receptorer i munnen känner av att det finns socker, kommer hjärnan därför att reagera som om det finns socker i kroppen.

ROSA FÄRG FÖRBÄTTRAR DIN PRESTATION 🍷

I en ny studien, går forskarna ett steg längre och ville undersöka om dryckens färg påverkar hur man presterar. För att testa fick deltagarna springa på ett löpband i 30 minuter i en egen vald hastighet. Under tiden de sprang fick de en rosa eller en färglös dryck som de sköljde runt i munnen och spottade ut. Båda dryckerna var artificiellt sötade. Det enda som skiljde var färgen. Forskarna valde rosa eftersom den färgen är förknippad med sötma och därför ökar hjärnans förväntningarna på socker.

Deltagarna sprang i snitt 212 meter längre och 4,4 procent fortare med rosa dryck. De tyckte också att de var roligare att springa.

Nästa gång du skall ut och springa, eller träna eller tävla i något helt annat så välj en rosa dryck!