Sköldkörtelguide

Problem med sköldkörteln och vad du själv kan göra för att må bättre

I Sverige medicineras ofattbara 477 000 personer med Levaxin eller liknande för sina problem med sköldkörteln. Till detta tillkommer sannolikt ett oerhört stort mörkertal av personer som är odiagnostiserade. Antalet har ökat och man kan fråga sig varför det har blivit så här och om det finns något man kan göra åt det?

Vad gör sköldkörteln

Sköldkörteln är en liten körtel som sitter på framsidan av halsen. Den styr ämnesomsättningen i kroppen. Alla kroppens celler förutom de röda blodkropparna påverkas av tyreoideahormon.

Hypotyreos eller hypertyreos

Hypotyreos betyder underfunktion av sköldkörteln. Det vill säga sköldkörtel jobbar inte i den takt den borde och behöver för att vi ska må bra. Man kan helt enkelt säga att den är lite slö. Den vanligaste orsaken till Hypotyreos heter Hashimotos och är en autoimmun sjukdom. Vanlig behandling är livslång behandling med Levaxin eller liknande.

Vanliga symptom på hypotyreos är

  • Frusenhet
  • Minskad energi
  • Depression
  • Viktuppgång
  • Förstoppning

Hypertyreos är motsatsen, dvs en överfunktion i sköldkörteln. Sköldkörteln bara öser ur sig sköldkörtelhormon och effekten blir att hela kroppen går på högvarv. Behandlingen beror på orsaken, ålder mm men är antingen läkemedel, jod behandling eller avlägsnande av sköldkörteln genom operation. Om man opererar bort sköldkörteln eller slår ut funktionen med hjälp av jod får man istället hypotyreos som man måste behandla med medicin resten av livet. Den vanligaste orsaken till Hypertyreos är Graves sjukdom, en autoimmun sjukdom.

Vanliga symptom på hypertyreos är:

  • Svettningar
  • Hjärtklappning
  • Oro i kroppen
  • Diarré
  • Viktnedgång
  • Irritabilitet

Upplever du att du har symptom på hypotyreos eller hypertyreos kontakta en läkare och be om att få ta TSh, fT3 samt fT4. Vidare är det bra att ta prover för TPO antikroppar samt TPO antikroppar för att se om du har en pågående autoimmun process i kroppen.

Orsaker

Det finns en mängd olika orsaker till problem med sköldkörteln. I forskningen finns det mycket som tyder på att vår livsstil idag påverkar sköldkörteln negativt. Den verkar vara känslig för stress, dålig sömn, vår kost och liknande. Det finns teorier om att dessa saker leder till låggradig inflammation i kroppen, problem med magen och att det startas autoimmuna processer i kroppen som leder till angrepp på sköldkörteln. Det positiva med detta är att det då finns en hel del att göra för att förbättra funktionen.

Åtgärdsplan för sköldkörteln

 

  1. En förändring av kosten är något av det viktigaste du kan göra. En kostomställning är i många fall en svår process då vi människor är vanemänniskor och är vana vid vår frukost, har vår favoritmat, gillar vårt fredagsmys och så vidare. Börja med små förändringar som du känner att du klarar av att hålla i. Detta är ingen diet, det är en livsstil. En rekommendation är att ta bort de värsta bovarna först. Börja med att ta bort socker, därefter gluten, därefter övriga spannmål och slutligen mjölkprodukter. Många blir betydligt bättre av dessa förändringar. Räcker inte det är rekommendationen att prova AIP kost. Detta är en strikt uteslutningspost där man under ett antal veckor utesluter produkter som triggar autoimmuna processer och sedan testar att återföra de till kosten som man verkar tåla.

 

  1. Att minska stressen och lära dig att hantera stressen på ett bra sätt är också oerhört viktigt. Här gäller det att se till hela livssituationen och fundera kring vad just du kan förändra. Kanske kan du gå ned i arbetstid, avsäga dig frivilliga uppdrag, sänka kraven på dig själv och så vidare. Ett liv helt utan stress är dock få förunnat och då gäller det istället att hitta saker som sänker stressnivån. En sak som många upplever sänker stressen är att vistas i naturen. Kanske kan du komma ut på en skogspromenad i lugnt tempo några gånger i veckan? Meditation, avslappningsövningar och andningsövningar är en annan sak som hjälper oss att hantera stressen. Det finns appar och Youtube videor om du vill ha vägledning till hur du börjar.

 

  1. Se över din sömn. Sömn är A och O för sköldkörteln. Försök få minst 8 timmars sömn varje natt. Gå och lägg dig i tid, undvik skärmar minst en timma innan läggdags, inga skärmar i sovrummet och ett svalt sovrum är saker som kan underlätta för en bra sömn. En annan viktig sak för att hjälpa kroppen att själv reglera sömn respektive vakenhet är att hjälpa kroppen att optimera melatoninnivåerna. Detta gör du enklast genom att se till att vists utomhus i dagsljus varje dag, minst en halvtimma men gärna längre. Kanske kan du gå en promenad på lunchen.

 

  1. Näringsbrister påverkar sköldkörteln negativt. Se till att äta varierat och komplettera med kosttillskott som du har brist på.

 

 

  1. Träning är viktigt men om du mår riktigt dåligt eller en läkare har rekommenderat att du inte skall träna så undvik det under en tidsperiod. När det gäller träning så räcker det annars långt med promenader på ca 30 min som du kan komplettera med enklare styrkeövningar hemma. Har du mer ork kan du testa lättare löpning, cykling, ett pass på gymmet eller ett yogapass. Viktigt är dock att inte pressa och stressa kroppen. Gör inget som inte känns bra.