Fem tips för att bli en bättre längdskidåkare

1. Rullskidåkning

För de flesta i Sverige är det en relativt kort skidsäsong och då är rullskidåkning ett suveränt alternativ. Fördelen med att komplettera med rullskidåkning istället för till exempel löpning eller cykling, är att du även kommer åt att träna musklerna i överkroppen. Detta är en nödvändighet för att orka med ett långlopp. Om du inte vill investera i rullskidor eller inte har en miljö runt dig lämpad för rullskidor, funkar det bra med löpning eller cykling i kombination med ett rejält pass styrketräning för överkroppen.

2. Åk så mycket skidor på snö som du har möjlighet till

Det allra bästa sättet för att bli bra på något är att upprepa det många gånger. Vill du bli en bättre skidåkare ska du med andra ord åka mycket skidor. Idag finns det många anläggningar med konstsnö som möjliggör skidåkning vid tidpunkter som inte annars varit möjligt. Har du tid och möjlighet så prioritera gärna ett skidläger under november eller december.

3. Håll dig frisk

Det kanske viktigaste för att bli bättre är att hålla dig frisk för att undvika avbrott i träningen. De parametrar du kan påverka är tillräckligt med sömn, minimera stress samt se till att du får i dig tillräckligt med och rätt näring. Komplettera gärna med vitamin och mineraltillskott.

4. Teknik

Teknik är en viktig del av längdskidåkning. Alla oavsett nivå har god nytta av att kontinuerligt arbeta med tekniken. Hur man gör det på bästa sätt beror på vad som passar just dig. Youtube-videor, skidläger, privatlektioner eller böcker är bra inspiration för att utveckla tekniken. Be gärna någon filma dig med jämna mellanrum. Dels för att se förbättringsområden men även för att se och dokumentera den positiva utvecklingen.

5. Tävlingar

Att tävla skiljer sig en del åt från träning. Det är andra moment såsom tidtagning, nummerlapp, valla rätt, andra åkare i spåret osv. Försök att åka så många tävlingar som du har möjlighet till. Det ger dig nyttig erfarenhet av tävlingsmomentet.

Vill du ha mer tips om skidåkning? Då rekommenderar vi vår långloppsguide! Gratis att ladda ner!