Ny runda

Variera din löprunda. Annars vänjer sig kroppen och det är svårt att förbättra resultat. Risk att även motivationen tryter.

STYRKA

Löpekonomin och skaderisken minskar om du lägger till styrketräning. Gym eller hemma spelar ingen roll!

Alternativ

Byt ut några av löppassen mot alternativa träningsformer som till exempel cykel, crosstrainer eller skidor.

Mat efter träning

Efter träning är det viktigt att inom en halvtimma få i sig ny energi. Det är inte alltid man hinner laga mat direkt efter men ta en banan, proteinshake, återhämtningsdryck, en smörgås en bar eller något annat som går snabbt direkt efter passet. Sedan kan du i lugn och ro åka hem och laga mat.

löptekniken

Genom fel löpteknik förbrukas mycket onödig energi samtidigt som skaderisken ökar. Genom rätt löpteknik kan du öka farten med 30%. Boka tid med en löpcoach eller sök på nätet efter tips och filmer för att komma vidare med tekniken.

SKOR

Växla mellan olika skor så minskar du skaderisken. Träningen blir också roligare om skorna är anpassade efter underlaget.

BARA ASFALT

Variera löpunderlaget. Att alltid springa på asfalt ger en hög belastning på kroppen och risken för skador ökar. Allra bäst är att variera varje löptur.

BACKAR

Träning i backar är jobbigt men mycket effektivt. Det bygger löparmuskler och förbättrar löpekonomin. Så ut och spring i backar!

INTERVALLER

De flesta har nog någon form av hatkärlek till intervaller. Så bra, men så jobbigt!

Intervaller förbättrar syreupptagningsförmågan och tränar dig i att springa snabbare.

Kör intervaller en gång per vecka, växla mellan korta och lite längre.

UPPVÄRMNING

Slarva aldrig med uppvärmningen. Hälsparkar eller knälyft funkar som uppvärmning. Vill du kan du även gå eller jogga lätt en stund.

LÖPARKOMPIS

En löparkompis gör det många gånger lättare att ta sig ut och träna. Under passet är det dessutom roligare och man tar i mer!

SÄTT UPP MÅL

Målet kan vara antalet träningspass i veckan, ett lopp du skall springa eller en tid eller distans du vill nå. Har du ett mål vet du vad du siktar mot!

ENERGI UNDER TRÄNING OCH TÄVLING

Att slarva med vätska och energi under träning och tävling är ett vanligt fel. Vi rekommenderar att du under pass längre än 30 min alltid tillför vätska. På pass längre än 1 timma bör även energi tillföras. Genom att göra detta kan du prestera bättre under träningen och kroppen återhämtar sig lättare efteråt. Du kan även träna betydligt längre och hårdare om du fyller på kroppen under tiden. Exempel på snabb energi är sportdryck, gels och bars.

BÄSTA LÖPARTILLSKOTTEN

Produkterna som ger dig rätt förutsättningar att prestera på bästa sätt

sportdryck-citrus

SPORTDRYCK

Sportdryck ersätter snabbt vätska, energi och salter.Ett måste under längre träning och tävling.

BEETSPEED

Rödbeta i kapsel! Ett enkelt sätt att rödbetsladda. Öka dina chanser att prestera på tävlingen

ENERGYGELS

Snabb energi i gelsform. Samma effekt som sportdryck men utan vätska. Enkel att ta med och finns i flera goda smaker.