Mycket forskning kring nitratrika grönsaker så som rödbeta

De senaste åren har intensiv forskning bedrivits på rödbeta och andra nitratrika grönsaker gällande vilken effekt de har på din kropp. Nitrat finns naturligt i spenat, mangold, ruccola, fänkål, grönsallad och rödbeta och ger en karakteristisk bitter smak.

Nitrat omvandlas i kroppen till kväveoxid (NO). Kväveoxid öppnar upp blodkärlen och ökar cirkulationen och på så sätt kan kroppen lättare leverera blod och syre till muskler och hjärna.

Fram till 1998 var kväveoxid något som de flesta förknippade med luftföroreningar mer än med medicin. Då fick tre amerikanska forskare Nobelpriset i medicin för upptäckten av att kväveoxid är med och styr blodkärlens muskulatur.
 
Fram tills för några år sedan användes nog rödbeta främst som tillbehör till pyttipanna för de flesta av oss. Idag intas rödbeta och andra nitratrika grönsaker på ett helt annat sätt och av annan omfattning. Eftersom nitratrika grönsaker har en karakteristisk besk smak som många har svårt för, så kan man istället göra goda smoothies eller ta ett kosttillskott för att få i sig de nitratrika grönsakerna.
 

Ökad ork och förbättrad syreupptagningsförmåga

Kväveoxiden ökar blodflödet till musklerna och det är känt att just detta förbättrar musklernas syreupptagningsförmåga. Musklernas syreupptagning är viktigt för att du ska orka och ökar uthålligheten vid fysisk ansträngning

En studie på Karolinska Institutet som publicerades 2012 visade till exempel att muskelstyrka och ork ökade markant hos friska personer redan efter sex dagar (1). Det är en relativt kort tidsperiod för att se förändring vilket visar på vilken kraft nitrat har.

I en rapport för något år sedan visade forskare från universitetet i Exeter att en grupp som drack en halvliter rödbetsjuice om dagen ökade sin uthållighet med 16 %. Nitratet gör att kroppen behöver mindre syre (2). Detta är forskningsresultat som samtliga konditionsidrottare har god nytta av. En av de vanligaste orsakerna till att man bryter ett lopp är just brist på ork.

Blodtryckssänkande

I England har en studie visat att blodtrycket sjunker med 10-15 procent redan inom några timmar efter att man intagit rödbeta ( som är rikt på nitrat)(3). Nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen vilket utvidgar blodkärlen, därför minskar trycket. Detta är såklart positiva nyheter för alla som lider av högt blodtryck. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Har du högt blodtryck ökar risken för framför allt stroke men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen.

1) The Journal of Physiology; Published online, doi:10.1113/jphysiol.2012.232777: Dietary nitrate increases tetanic [Ca2+]i and contractile force in mouse fast-twitch muscle.;
Authors: A. Hernández, T. A. Schiffer, N. Ivarsson, A.J. Cheng, J.D. Bruton, J.O. Lundberg

2) Acute dietary nitrate supplementation improves dry static apnea performance. Respir Physiol Neurobiol. 2012 Jul 1;182(2-3):53-9. doi: 10.1016/j.resp.2012.05.007. Epub 2012 May 12.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22588047

3) Journal of Nutrition; Published online, doi: 10.1017/S0007114512000190: Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects
Authors: D.A. Hobbs, N. Kaffa, T.W. George, L. Methven, J.A. Lovegrove

 

BeetSpeed

210 kr