Har du koll på att D-vitamin ibland också kallas för ”solens vitamin”?  Det har att göra med att vår kropp själv producerar vitaminet när vi träffas av solens ultravioletta strålar. Bra va?

Under sommaren när solen lyser som mest här i Sverige, passar kroppen på att bunkar upp med D-vitamin. Och det räcker till och med att vara ute cirka en kvart 2–3 gånger i veckan. Men eftersom vi har fler mörka månader så räcker inte lagret riktigt hela perioden och därför kan det vara bra att få i sig lite extra D-vitamin under just vinterhalvåret.

Men vad är D-vitamin bra för egentligen?
D-vitaminet är med och bidrar till många olika funktioner i vår kropp men framförallt så bidrar vitaminet till:

  • normal muskelfunktion
  • normalt fungerande immunsystem
  • normala tänder
  • samt normalt upptag av kalcium och fosfor

Upptagningen av kalcium bidrar till vår skelettbildning och bevarandet av ett starkt skelett. Därför är det viktigt att barn och äldre får i sig tillräckligt med D-vitamin.

Utöver solen, vart finns D-vitamin?
Ja, förutom solen strålar som ger oss D-vitamin så hittar vi även vitaminet i mat. För i Sverige är det faktiskt obligatorisk att berika viss mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska och laktosfria alternativ med D-vitamin. I övrigt hittar vi vitaminet naturligt i fet fisk, kött, ägg och viss svamp. ´

Är du inte riktigt säker på om du får i dig din dagliga dos D-vitamin? Prova våra D-vitamin gummies, ser ut och smakar som godis!